Jak zrobić perfekcyjną pizzę?

Aktualnie na każdym kroku zobaczymy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i wielkim, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli tych serwujących polską kuchnię. Jednak czy w każdej znajduje się dobra pizza? Czy kupienie doskonałej pizzy jest proste? Co takiego powoduje, że pizza nam smakuje?

Po pierwsze – ciasto na pizzę

Pewnie każdy wie, że istnieją dwa warianty ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest właściwy dla oryginalnych włoskich pizz. Ciasto grube nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Jedno i drugie ma swój urok i swoich fanów. Isnieje jedno ciasto do pizzy, którego nikt nie chce kosztować, to takie, które ciągnie się jak żelek. Tego spodu nie chcecie zjeść w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny bardzo istotny komponent pizzy. Na pewno mieliście pecha i spotkać się z daniem, które miało go tak znikomą ilość, że nie chciało się tego jeść, bo było po prostu niesmaczne. Najlepiej jakby sos był zrobiony samodzielnie w pizzeri. Powinien być gęsty, tak żeby nie ściekał z ciasta. Powinniście wiedzieć, że prawdziwe włoskie sosy mają bardzo dużo ziół dla przykładu bazylię i oregano, mają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie go być zbyt mało, gdyż wtedy potrawa będzie sucha, ale nie warto też dodawać go za dużo, żeby ciasto nie sflaczało.

Jakie składniki dodać do pizzy?

Jak wiele osób, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizza na dowóz Kościerzyna, często zobaczymy ogromną ilość przeróżnych propozycji tego dania. Można wrzucić na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od najpopularniejszej pizzy capriciosy, aż po takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i frytkami. Przecież pizza jest po to, aby nam odpowiadać, a nie być typowo włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na oryginalne i jakościowe produkty. W dawnych czasach pizza z rukolą była ewenementem, teraz kupisz ją nawet w małych miastach, na przykład w Kościerzynie.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a mianowicie sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym lub ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zszokowani, że włoskie pizzerie podadzą nam do tej potrawy oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak nigdy nie będzie Włochem, choćby wszystkie restauracje będą serwowały makarony i pizze. 
Podsumowując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Jeden powie, że dla niego powinna to być tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, sosem pomidorowym i rukolą, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z boczkiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest odszukanie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka na pewno znajduje się w Kościerzynie.