Wyjątkowe smaki Wietnamu – przekonaj się, co warto zjeść w barze w Warszawie

Współcześnie na terenie Warszawy coraz popularniejsze stają się restauracje wietnamskie. Choć nie są one aż tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu zwolenników. Co zdecydowanie powinno się wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Tekst został napisany dzięki uprzejmości baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy

Kuchnia wietnamska – co warto na jej temat wiedzieć?

Najważniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam leży niedaleko linii brzegowej, a w dodatku jego niewielka odległość od rzek obfituje w mnóstwo ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się głównie ryż oraz warzywa, które stanowią bazę dań wietnamskich. Niezwykle popularna jest mięso wołowe, pieprz oraz ostra papryczka, które można znaleźć w większości potraw. W daniach nie brakuje też jajek czy makaronu. Kuchnia wietnamska uchodzi za jedną z najzdrowszych azjatyckich diet – pod tym względem plasuje bardzo wysokie miejsce też na świecie. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się przy użyciu pałeczek.

Jakie smaki można znaleźć w daniach wietnamskich?

W kuchni wietnamskiej wyraźnie przeplatają się dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy pochodzi od słodkiego mleczka kokosowego, a drugi uzyskiwany jest poprzez dodanie sosu sojowego. Większość potraw wietnamskich nie jest skomplikowana. Zwykle wybierane są zupy na bazie aromatycznego oraz rozgrzewającego wywaru. W daniach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Dania są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Najpopularniejsze dania wietnamskie – czego zdecydowanie warto spróbować

Wśród najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba wymienić przede wszystkim zupę Pho. Jej podstawą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i charakteryzuje się smacznym smakiem. W restauracja serwowany jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, mięsem wołowym oraz pełnym bogatego smaku wywarem. W barze można zjeść też smaczne sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym owinięte w papier ryżowy smażone w oleju. Często wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby oraz przypraw. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki z warzywami i mięsem.